Malta’s growing and dense population and its small size leads to the island’s road network to be constantly under pressure, with congestion becoming a daily headache for hundreds of thousands of commuters trying to reach their final destinations in the shortest time possible.

  • Kappara

    Location

    Kappara

  • European Regional and Development Fund

    Fund

    European Regional and Development Fund

  • Urban regeneration and improving quality of life

    Programme

    Urban regeneration and improving quality of life

  • €35,075,396

    Cost of Project

    €35,075,396

  • €33,347,855

    Total EU Allocation

    €33,347,855

The traffic situation had deteriorated rapidly in the past decades, with tens of thousands of cars added to the network on an annual basis, making the situation worse.

The Kappara Junction – one of the island’s main traffic arteries – had been a constant problem for many years, with traffic congestion becoming the order of the day, particularly during the rush hours, as drivers battled their way to various parts of the island at a snail’s pace when approaching this crucial node.

It was high time for Transport Malta to redevelop this junction and through millions of EU funds, this road management ‘dream’ became a reality.

The junction, which was built around a massive roundabout, leading to different directions across the country, was completely re-designed. The original roundabout forming the junction was transformed in a much smaller version while a 1.5-kilometre flyover was constructed on top of it so that traffic, which did not need to take any sideway direction, could keep flowing from north to south, and vice-versa without any interruption.

The modern flyover was constructed using the latest technology, including the installation of sound barriers to lessen the nuisance caused by heavy traffic to nearby residents. A whole traffic management plan was put in place, channelling cars into different routes according to their ongoing destination.

According to pre-project studies, it was calculated that some 90,000 cars would use the junction daily.

Following its completion, it was noted that the number of cars approaching the new roundabout underneath the newly built flyover was reduced by some 50 per cent, with the rest of the traffic passing overhead with no interruption at all.

The new junction also significantly reduced travelling time to commuters, helping making traffic more efficient. The project is estimated to cater for the traffic needs of the area for the next two decades.

This was created and maintained with the financial support of the European Union.

Its contents are the sole responsibility of and do not necessarily reflect the views of the European Union

A Ci Consulta project managed by Comuniq.EU - designed by Bold Identities - Photos - Corporate Identities, DOI